ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πως θα σας φαινόταν αν μπαίνατε στο σπίτι σας μια μέρα και συναντούσατε εκατοντάδες ξανθιές; Αν είστε άνδρας σίγουρα θα ενθουσιαζόσασταν, όμως εδώ δεν μιλάμε για γυναίκες… μιλάμε για ανεπιθύμητους επισκέπτες… τις ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ!!!   Αυτά τα “κατοικίδια”, κυριολεκτικά εισβάλλουν στα σπίτια μας, σπέρνοντας πολλές φορές τον πανικό.Μήπως βασανίζεστε με την ερώτηση “πως θα ξεφορτωθώ τις κατσαρίδες μου;”  Ας μάθουμε μερικά πράγματα για αυτές και πως μπορείτε να απαλλαγείτε.Όπως είναι γνωστό οι κατσαρίδες ανήκουν στα έντομα. Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη κατσαρίδας σήμερα από τα οποία το 99% ζουν στον αγρό ενώ  μόνο το 1% ζουν σαν οικιακά παράσιτα. Οι κατσαρίδες επιβιώνουν τρώγοντας τα πάντα. Διαθέτουν πλήρη ενζυματικό μηχανισμό στο πεπτικό τους σύστημα και είναι ικανές να πέψουν οποιαδήποτε οργανική ουσία μέχρι και χαρτί, παραφίνη καθώς και διάφορα μονωτικά υλικά. Η προσαρμοστικότητα τους είναι καταπληκτική καθώς μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες! Φανταστείτε ότι μπορούν να δεχτούν ακτινοβολία 120 φορές περισσότερη από τον ανθρώπινο οργανισμό και να επιβιώσουν πυρηνικής καταστροφής. Θα αναφερθούμε στα δύο πιο κοινά είδη:
• Η μαύρη (ανατολική) κατσαρίδα (Blatta orientalis)


Είναι η πιο γνωστή κατσαρίδα, τουλάχιστο στη χώρα μας. Έχει μήκος 20 – 27 χιλιοστά, το χρώμα της  είναι ερυθρόμαυρο προς μαύρο και συναντάται κυρίως σε σκοτεινά, υγρά, δροσερά μέρη, όπως υπόγεια αποχετευτικά συστήματα κλπ. Στα σπίτια μας εμφανίζεται ερχόμενη κυρίως από τις αποχετεύσεις.   Κάτω από κανονικές συνθήκες ζει 6 μήνες έως 2 χρόνια. Τα αυγά της εκκολάπτονται σε 40 με 50 ημέρες, και μπορεί να κάνει μέχρι 130 αυγά στη ζωή της.
• Η γερμανική κατσαρίδα (Blattela germanica)


Είναι η πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Έχει μήκος 10 – 16 χιλιοστά. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο και τα θηλυκά είναι λίγο πιο σκούρα. Συναντάται εντός των διαμερισμάτων. Προτιμά τα ζεστά, υγρά μέρη του σπιτιού όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Φωλιάζει μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές και μέσα στα ντουλάπια που έχετε τρόφιμα. Μπορεί να κάνει από 150 έως 300 αυγά στη ζωή της και ζει λιγότερο από ένα έτος. 
Ανησυχίες για την υγεία
Οι κατσαρίδες είναι εκτός από αντιπαθητικές και φορείς έως και 40 ειδών παθογόνων βακτηριδίων όπως: λέπρας, πανώλης, δυσεντερίας, παιδικής διάρροιας, σαλμονέλας  κλπ.
Ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες τώρα!
Από τη στιγμή που θα δείτε κατσαρίδα στο χώρο που ζείτε, το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και άλλες που δεν φαίνονται. Δοκιμάστε:
1. Ο παραδοσιακός τρόπος 

Μόλις δείτε την κατσαρίδα πάρτε ένα παπούτσι στο χέρι και χτυπήστε τρεις φορές. Μετά από 3 χτυπήματα με το παπούτσι έχει επιτέλους ψοφήσει. Αν συνεχίζει να σέρνεται και να κουνιέται επαναλάβετε. 

2. Φύλλα δάφνης
Οι κατσαρίδες μισούν την γεύση της δάφνης. Μπορείτε με φυσικό και ασφαλή τρόπο να απομακρύνετε τις κατσαρίδες απλώνοντας φύλλα δάφνης σε μέρη που τριγυρνούν κατσαρίδες. Είναι ιδανική μέθοδος για να διώξετε τις κατσαρίδες από τα δωμάτια και από τα μέρη που παίζουν παιδιά.

3. Καθαρίστε! Καθαρίστε! Καθαρίστε!
Οι κατσαρίδες συρρέουν σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί. Να καθαρίζετε συχνά και προσεκτικά όλα τα μέρη που συχνάζουν.


4.Φυσική συνταγή
Τοποθετήστε μία μπανάνα μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο κι έπειτα αλείψτε το στόμιο εσωτερικά με βαζελίνη. Βάλτε το δοχείο στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη ή σε οποιοδήποτε άλλο ύποπτο σημείο. Όταν σκοτεινιάσει, θα ορμήσουν μέσα και θα παγιδευτούν, καθώς θα γλιστρούν.
5. Κλίση s.o.s.
Πάρτε το τηλέφωνο στα χέρια και καλέστε συνεργείο απεντόμωσης. Ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Εξειδικευμένος επαγγελματίας θα προτείνει την καταλληλότερη λύση για εσάς. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται πλέον, σε αντίθεση με παλαιότερα, είναι άοσμα, ακίνδυνα και φιλικά στο περιβάλλον. Τα αποτελεσματικότερα όλων έχουν μορφή gel και μπορούν να τοποθετηθούν ενόσω εσείς είστε μέσα στο σπίτι χωρίς να αδειάσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Είναι ιδανικά για όσους έχουν παιδιά και κατοικίδια ζώα.
 Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός στη θέα μιας κατσαρίδας. Σκεφτείτε ότι θα μπορούσατε ακόμα και να τις φάτε! Μην ξεχνάτε πως σε άλλα μέρη του κόσμου οι κατσαρίδες αποτελούν ξεχωριστό ζουμερό, κρατσανιστό έδεσμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου